Dream City

Dream City is een boek over pretparken op uiteenlopende plekken op de wereld van fotografe Anoek Steketee en Eefje. Dream City (hardcover 24 x 32 cm 168  pagina's / kleur) wordt uitgegeven door Kehrer Verlag (Duitsland) en is verschenen in het Nederlands en het Engels. Het boek bestaat uit foto’s en achtergrondverhalen over de verschillende parken en werd ontworpen door -SYB-. De Nederlandse editie wordt door Prospektor / FOTODOK gedistribueerd en is zowel in de grote boekhandels verkrijgbaar als online te bestellen via onze webshop. €39, 50 euro (incl. verzendkosten 47, 25 euro) 

Online inkijkexemplaar 

Special Edition - Print Dunia Fantasia (€175) te koop in de webshop

 

Special Edition - Print Wheel of Fortune (€175) te koop in de webshop

Tijdens een reis door Koerdisch Irak in 2006 belandden fotografe Anoek Steketee en schrijfster Eefje Blankevoort bij toeval in het pretpark Dream City in Duhok, een weinig enerverende stad vlakbij de grens met Turkije en Syrië. Berichten over aanslagen, ontvoeringen en sektarisch geweld vulden dagelijks de kranten. Maar in Dream City liepen Koerden, Arabieren en Amerikaanse soldaten, christenen en moslims, sjiieten en soennieten – bevolkingsgroepen die elkaar buiten de hekken naar het leven stonden – gemoedelijk naast elkaar. Was Dream City een uitzondering?  

Het pretpark in Irak werd het vertrekpunt van een rondreis langs de geconstrueerde wereld van het pretpark over de hele wereld. Van 2006 tot 2010 bezochten Steketee en Blankevoort pretparken in Irak, Rwanda, Libanon, Israël, de Palestijnse Gebieden, Colombia, Indonesië, China, Turkmenistan en de Verenigde Staten. 

Hoewel de culturele, sociale en politieke context van de plekken sterk verschilt, vormt de uniforme achtergrond van het pretpark de voor iedereen herkenbare basis: fonkelende lichtjes, ijskraampjes en een sprookjesdecor. Maar achter de geënsceneerde, onschuldige en lichtvoetige façade van het onderwerp, gaat een andere, serieuze werkelijkheid schuil. De oorsprong, de locatie en het gekozen thema bieden vaak inzichten in de politieke en sociale omstandigheden van het land waarin het pretpark gelegen is. Zo blijkt het pretpark Dream City in Irak gebouwd te zijn op een voormalige legerbasis van Saddam Hoessein. Het park is het symbool voor de zwaar bevochten vrijheid van de koerdische bevolking.

In Dream City toont Steketee niet de archetypische pretparkbeelden; drukte, vrolijkheid en beweging, maar zoekt zij in de beelden van werknemers, bezoekers en attracties juist naar verstilling en vervreemding. De bijbehorende verhalen geven de beelden soms een totaal onverwachte context. 

De gelijknamige expositie in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam was te zien van 25 juni 2011 t/m 28 augustus 2011. 

 

IN DE MEDIA
20.05.2012
Bureau Buitenland (VPRO)

Interview over Dream City in het kader van de Bob den Uylprijs. 

27.03.2012
Longlist Bob den Uylprijs

Dream City staat op de longlist van de Bob den Uylprijs, prijs voor het beste reisboek van 2012. 

10.03.2012
Interne keuken

Zaterdag 10 maart 2012 was Eefje te gast bij het programma de Interne Keuken op de Belgische radio 1. Lekker eten (aspergesoep, ossenwangen in rode wijnsaus) en praten over Dream City. Hier terug te luisteren:

24.06.2011
BNR NIEUWSRADIO - Dream City

Vrijdag 24 juni 2011 waren Anoek en Eefje te gast bij Paul van Liempt. BNR Aan de slag, BNR Nieuwsradio.

17.11.2011
JM Colberg - Dream City

Eerder schreef Jorg Colberg al lovend over Dream City op zijn fotoblog. Nu een (minimalistisch) filmpe.

03.07.2011
De andere wereld (ikoN) - Dream City

Zondag 3 juli zond De Andere Wereld (IKON) een reportage uit over Dream City. Verslaggever Jurgen Maas nam Anoek Steketee en Eefje Blankevoort mee naar Familiepark Koningin Juliana Toren en ondervroeg hen in het reuzenrad en de achtbaan.

24.08.2011
Andrew Phelps - DREAM CITY

Recensie op het fotoblog van Andrew Phelps. 

20.08.2011
NRC Handelsblad

Recensie van Tracy Metz over Dream City. 

01.08.2011
ARTIKEL IN TROUW

Artikel in Trouw over Dream City. 

23.06.2011
de Avonden

Donderdag 23 juni zond de Avonden een reportage van Laura Stek uit over Dream City.

25.07.2011
Parool

Interview in het Parool over Dream City. 

25.06.2011
NCRV CAPPUCCINO RADIO - Dream City
Zaterdag 25 juni was Eefje te gast bij NCRV's Cappuccino om te praten over Dream City. 
29.08.2011
Joerg Colberg - DREAM CITY

Recensie op het fotoblog van Joerg Colberg.

30.08.2011
VPRO gids - Dream City

Artikel in VPRO gids.