Podcastserie, live evenementen

Zoektocht naar ons gedeelde slavernijverleden

In de discussie over white privilege raakt podcastmaker Maartje Duin benieuwd naar het slavernijverleden van haar oud-adellijke familie. Ze ontdekt dat haar voorouders mede-eigenaren waren van een Surinaamse suikerplantage, en dus slaven bezaten. Haar zoektocht leidt tot onrust - in haar familie, bij de nazaten van slaven, én bij Maartje zelf. Wat moeten ze met dit verleden? Ze besluit er een podcastserie over te maken.

Antonia van Lynden - van der Heim (1804-1884) bezat samen met haar 5 zussen 1/12 van Tout Lui Faut. Elk voor 1/72.

Antonia van Lynden - van der Heim (1804-1884) bezat samen met haar 5 zussen 1/12 van Tout Lui Faut. Elk voor 1/72.

Document vd Algemene Rekenkamer uit 1863 waarin staat hoeveel er aan tegemoetkomingsgelden wordt uitgekeerd aan de 73 eigenaren: 24.600 + 1200 = fl 27.600 totaal

Document vd Algemene Rekenkamer uit 1863 waarin staat hoeveel er aan tegemoetkomingsgelden wordt uitgekeerd aan de 73 eigenaren: 24.600 + 1200 = fl 27.600 totaal


Een aangrijpende, ongemakkelijke, op sommige momenten zelfs geestige en belangrijke podcast
— Volkskrant journalist Nadia Ezzeroili op Twitter

De podcastserie

In de podcastserie ‘De Plantage van onze voorouders’ onderzoekt radiomaker Maartje Duin het slavernijverleden van haar adellijke familie. Ze ontdekt dat haar voorouders mede-eigenaar waren van de suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname, een verwarrend idee. Wat wisten haar voorouders over de gruwelen die zich op de plantage afspeelden? Is het familiekapitaal besmeurd met bloedgeld? En zo ja, heeft zij dan ook schuld? 

Maartje zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten van deze plantage: de familie Bouva. Hoe kijken zij naar deze geschiedenis? Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Vanuit deze persoonlijke zoektocht kaart de podcast grote maatschappelijke thema’s aan zoals wit ongemak en privilege, de moeizame verhouding die wij hebben tot ons gezamenlijke verleden en de doorwerking van dat verleden in het nu.

De familie Bouva met Maartje Duin en haar moeder

De familie Bouva met Maartje Duin en haar moeder

AFLEVERINGEN
De serie bestaat uit 8 delen en een bonusaflevering waarin Peggy en Maartje terugblikken op wat de podcast teweeg heeft gebracht in Nederland en Suriname.

Alle afleveringen van de podcastserie zijn te beluisteren op vpro.nl, via nporadio1.nl/podcasts of je podcast-app.

Tussen mei en juli zijn alle afleveringen ook uitgezonden in het VPRO radioprogramma OVT.

De podcast is een enorme hit geworden. Bij elkaar is ‘De plantage van onze voorouders' bijna een miljoen keer beluisterd.

Bezoek Nationaal Archief - Albertine Duin-van Lynden, Jessica Bouva, Peggy Bouva en Valika Smeulders

Bezoek Nationaal Archief - Albertine Duin-van Lynden, Jessica Bouva, Peggy Bouva en Valika Smeulders

PRIJZEN
De plantage van onze voorouders’ is verkozen tot ‘De beste podcast van het jaar 2020' bij de Dutch Podcast Awards 2020. Daarnaast heeft De Plantage van onze voorouders’ gewonnen in de categorie ‘Verhalend‘.



Ik denk dat onze generatie een ander, gezamenlijk, perspectief zal schrijven.
— Karin Amatmoekrim

Randprogramma

De dialoog die Maartje en Peggy in de podcast voeren, willen ze met een breder publiek voortzetten. In een online randprogramma in samenwerking met VPRO en Pakhuis de Zwijger gingen ze tijdens de looptijd van de serie via livecast met het publiek en experts in gesprek. Van wie is het verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen we tot een gedeeld verhaal komen?

De bijeenkomsten zijn hier terug te zien.

Ook de komende tijd blijven we het gesprek voeren. Maartje en Peggy geven presentaties, gastlessen en workshops aan organisaties, clubs en scholen. Wil je ook iets organiseren? Mail ons dan.

Op de Facebookpagina’s van OVT en VPRO beantwoordden Peggy en Maartje vragen van het publiek.

Op de Facebookpagina’s van OVT en VPRO beantwoordden Peggy en Maartje vragen van het publiek.

 
 

OVER DE MAKERS

Maartje Duin (1975) behandelt in haar werk maatschappelijk relevante thema’s en weet mensen met elkaar in gesprek te laten gaan. Haar werk won o.a. de Directors NL Award (Podkas: Pawel, de Poolse Plukker), de Gouden Freelancer (Gliphoeve, een vergeten strijd) en werd genomineerd voor de Prix Europa (Facebook, een nachtmerrie).

‘Mijn moeder is van adel en ik heb me altijd wat ongemakkelijk gevoeld over de ongelijkheid die hierin besloten ligt. Toen bleek dat er ook lijnen naar het slavernijverleden door mijn familiegeschiedenis liepen, was mijn eerste reactie: heb ik daarmee ook schuld? Van de familie Bouva leerde ik dat er interessanter vragen te stellen zijn. Wat is er precies gebeurd in die tijd? En hoe kunnen we hier op een normale manier met elkaar over praten?’

Peggy Bouva (1978) werkt als kwaliteitsmedewerker bij gemeentes door heel Nederland. Haar rol in de podcast ontwikkelde zich van geïnterviewde tot mede-interviewer, -verteller en -luisteraar.

'In Suriname bestaat een gezegde: wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien. Verhalen over het slavernijverleden zijn in mijn familie niet altijd doorgegeven. Men was bezig met overleven, eerst in Suriname, toen in Nederland. Ik ben met Maartje op onderzoek uitgegaan om erachter te komen wie mijn voorouders waren en wat zij hebben doorstaan. We moeten beseffen dat dit verleden nog steeds doorwerkt in het heden.’


COLOFON

Research, interviews en regie: Maartje Duin
Creatief producent: Eefje Blankevoort
Projectleiding: Laura Verduijn
Componist: Rory Ronde
Mixage: Wederik de Backer
Eindredactie OVT: Laura Stek, Paul van der Gaag
Adviezen: Emma Lesuis
Randprogramma: Carmen Fernald
Vormgeving: Marcel C. de Vries
Webredactie: Jonathan Maas

Een productie i.s.m. VPRO / OVT Radio
Gefinancierd door NPO-fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Matchingfonds Gedeeld Cultureel Erfgoed en BankGiro Loterij Fonds.

 
 
AFLEVERING8.jpg

 

Meer propaganda:

Breng de Joden Thuis

Een ander webexperiment

Hidden Wounds