dEUS' Hidden Wounds

Hidden Wounds is de winnaar van de Best Short Documentary Award van het Chicago International Movies and Music Festival (CIMMFest). 

Uit het juryrapport: "This powerful and innovative film is an immersive and interactive hybrid of music video and documentary that explores the emotional impact of war on veterans from around the world." 

De film won ook de Corti Da Sogni Videoclip Award op het filmfestival van Ravenna - International shortfilm festival Corti da Sogni - 15th Edition.  

Hidden Wounds is een interactieve videoclip over veteranen met PTSS (Post Traumatische Stress Stoornis) aan de hand van het nummer Hidden Wounds van de Belgische band dEUS. De clip en documentaire zijn toegankelijk via www.hiddenwounds.be

Hidden Wounds van dEUS is geïnspireerd door een artikel van journalist Erwin James in The Guardian, over het ongecontroleerde geweld waar voormalig militairen - voornamelijk oorlogsveteranen - zich vaak aan te buiten gaan nadat ze weer in het burgerleven zijn gestapt, omdat ze lijden onder een posttraumatische stressstoornis. Hidden Wounds is een evocatie van posttraumatische stress. Heel persoonlijk en direct verteld vanuit de geschiedenis van de Engelse militair Jimmy Johnson (zie onder).

In de videoclip & muziekdocumentaire op www.hiddenwounds.nl/be/co.uk vervlechten we het aangrijpende verhaal van Jimmy Johnson met verstilde portretten van veteranen uit onder andere de Verenigde Staten, Engeland, Nederland en Belgie. Oud en jong, gewond, gemuteerd of fysiek kerngezond. Maar allemaal getekend door dezelfde hidden wounds. Een interactieve toevoeging zorgt ervoor dat je op elk gewenst moment de clip kan stilzetten om in audio quotes te horen van de militairen die betrekking hebben op hun persoonlijke hidden wounds.

Reinier Pol

Johnson diende in de jaren zeventig in Noord-Ierland in het Engelse leger. Na zijn afzwaaien scheidde hij van zijn vrouw, raakte aan de drank en aan lager wal. In een paniekaanval, veroorzaakt door een plotseling, heftig geluid, vermoordde hij een onschuldige man. Hij zat jaren in de gevangenis, en kort na zijn vrijlating moordde hij weer. Zonder zijn schuld en verantwoordelijkheid te willen ontlopen voert Johnson vanuit de gevangenis een campagne om zich ten voorbeeld te stellen van de verregaande en verschrikkelijke gevolgen die posttraumatische stress met zich mee kan brengen. Johnson probeert tevens erkenning te krijgen voor het feit dat een schokkend aantal veteranen in gevangenissen terechtkomt of zelfmoord pleegt. 

Johnsons geval is extreem – hij vermoordde twee mensen – maar hij is geen uitzondering. Meer dan zestig jaar kent de westerse wereld nu vrede. Tenminste, op haar eigen grondgebied. Want terwijl burgers buiten schot blijven, vertrekken jonge soldaten naar nieuwe fronten. Na hun 'tour of duty' keren zijn terug in de burgermaatschappij, en kunnen daar vaak maar moeilijk aarden. Veel veteranen hebben een Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Een plotseling geluid, een scherpe geur, fel licht, een drukke winkelstraat, of alleen al de aanwezigheid van andere mensen: voor iemand met PTSS kan het flashbacks naar een traumatische gebeurtenis veroorzaken. 

Prospektor heeft het filmplan voor de interactieve videoclip ontwikkeld. We werken hierbij samen met oud-collega Tomas Kaan, regisseur van o.a. de prachtige jeugddocumentaire Wij zijn jongens en de fictiefilm Dagen van Gras & cameraman Daniel Bouquet, bekend van onder andere Kauwboy en Nothing Personal. De website maken we met Sara Kolster. Prospektor is verantwoordelijk voor het concept, de research, interviews en creatieve productie, de montage van de interviews, redactie van de website en de promotie. 

Het project wordt ondersteund door het V-fonds en het Tax videoclip fonds  en door Stichting Democratie en Media.  

IN DE MEDIA
14.06.2012
Hidden wounds

Beluister Hidden Wounds van dEUS op Spotify.

02.05.2014
Frontline Club

Hidden Wounds werd 2 mei 2014 vertoond in The Frontline Club, London, UK.