Joëlla, Best Friends Forever

Voor IKONs serie 'Mensjesrechten', jeugddocumentaires die verhalen vertellen aan de hand van de artikelen uit het kinderrechtenvedrag, maken we een korte documentaire: Joëlla, Best Friends Forever. De film was 8 december om 14:15 uur te zien bij Zapp Echt Gebeurd. 

Joëlla is dertien en gaat sinds enkele maanden naar de brugklas. Dat is spannend voor alle kinderen, maar zeker voor Joëlla. Op het eerste gezicht lijkt Joëlla een meisje zoals alle anderen. Maar wie zijn blik iets langer op haar gezicht laat rusten, ziet dat er iets niet klopt. Tussen haar neus en lippen zit geen gootje, haar bovenlip is kaarsrecht en ze is veel kleiner en ieler dan haar leeftijdgenoten. Joëlla heeft FAS, het Foetaal Alcohol Syndroom. Toen Joëlla's moeder zwanger was heeft ze veel alcohol gedronken, daardoor zijn Joëlla's hersenen niet zoals die van gezonde kinderen.

Joëlla gaat naar een gewone middelbare school, maar haar leven is allesbehalve gewoon. Ze woont sinds ze acht maanden oud was bij een pleeggezin, haar echte moeder ziet ze vier keer per jaar. Door het 'foutje' in haar hersenen kan Joëlla moeilijk dingen onthouden, wordt ze soms heel erg boos en is ze vaak ontzettend druk. En als ze eenmaal druk is, weet ze van geen ophouden. Daardoor is het niet alleen moeilijk om te leren, maar ook om vrienden te maken. Op haar nieuwe school heeft ze eindelijk vriendinnen gemaakt, maar lukt het haar ook om vrienden te blijven? Hoe doe je dat: BFF – Best Friends Forever – zijn?

Het idee voor de film komt voort uit het FAS project van Joost Bos en Allard de Witte, met wie we ook enkele films voor hun tentoonstelling en website maken.