Jong geleerd oud gedaan

Voor VPRO's Villa Achterwerk maken we samen met collega Sanne Rovers de kinderserie 'Jong geleerd, oud gedaan'.

'Jong geleerd, oud gedaan', gaat het spreekwoord. Zwemmen, sporten, rolschaatsen of skiën; je leert het allemaal als je nog jong bent. Hoewel... sommige vaders, moeders, opa's en oma's hebben die dingen nooit geleerd. In 'jong geleerd, oud gedaan' leren kinderen (8-12 jaar) een ouder familielid een kunstje dat zij al lang onder de knie hebben. 

'Jong geleerd, oud gedaan' is de wereld op z'n kop. Meestal staan ouders op de tribune van het zwembad hun kind aan te moedigen, maar in deze serie juicht de 8-jarige Ise zijn overgrootmoeder Omi aan, helpt de 12-jarige Annique haar moeder van haar hoogtevrees afkomen, laat de 10-jarige Bart zijn oma door het stof gaan en leert de 11-jarige Melissa haar moeder de moeilijkste dansjes op de rolschaats. 

In vier afleveringen van 8 minuten volgen we deze kinderen en hun (groot) ouders tijdens het leerproces, dat gepaard gaat met flink wat vallen en opstaan. Hebben deze beginners op leeftijd na twee weken genoeg geleerd om de eindtest te volbrengen? 

Leader Zwemmen: 

Kijk hier alle afleveringen terug!

Zwemmen 
Ise is acht jaar en is een echte watterrat. Hij heeft al zijn A en B diploma. Ise vindt het maar gevaarlijk dat zijn overgrootmoeder, Omi (80), die in de zomer op een boot woont, niet kan zwemmen. Dat gaat hij haar leren. 

'Hij was wel streng hoor!' Omi over achterkleinzoon Ise.  

Skiën
Annique is twaalf jaar en houdt van spannende dingen zoals kermisattracties en skiën. Als het maar hoog is en hard gaat. Haar moeder moet er niet aan denken, want zij heeft heel erg last van hoogtevrees. Annique vindt dat geen excuus en gaat haar leren skiën. 

'Ik weet niet of ik naar beneden ga hoor.' Moeder Tieneke tegen dochter Annique. 

Bootcamp
Bart is tien jaar en heeft heel veel energie. Het liefst sport hij dan ook de hele dag. Maar zijn oma beweegt helemaal nooit. Bart vindt zijn oma heel erg lui, dus hij gaat haar eens flink aanpakken met een militaire training; bootcamp. 

'Ik ga niet door de modder kruipen hoor.' Oma Ria tegen kleinzoon Bart. 

Rolschaatsen 
Melissa is elf jaar en kan heel goed rolschaatsen. Maar haar moeder vindt dat supereng. Melissa wil haar moeder bewijzen dat je alles kan, als je maar durft. Ook rolschaatsen. 'Ik begrijp nu beter dat Vincent het zo eng vindt om opnieuw te leren lopen.'
Moeder Jaquelien tegen dochter Melissa.


Vanaf zondag 7 april is ‘jong geleerd, oud gedaan’, elke zondag 4 weken lang te zien in Villa Achterwerks 'Van Hier tot Tokio'. 

Crew:

Research, productie, regie en montage: Eefje Blankevoort en Sanne Rovers
Camera: Thomas Roebers
Geluid: Hein Verhoeven
Productie assistent: Carlijn Limburg
Eindredactie VPRO: Jack Valkering
Jong geleerd, oud gedaan, is bedacht en gemaakt door Eefje Blankevoort en Sanne Rovers. 

IN DE MEDIA
07.04.2013
De Hoogeveensche Courant

De Hoogeveensche courant schreef een artikel naar aanleiding van de opnames voor Jong geleerd oud gedaan