Niemand vertelt mij wat ik moet geloven

Niemand vertelt mij wat ik moet geloven (2008) is een intiem portret van de Amsterdamse afdeling van Nederlands enige eigen kerkhervormingsbeweging. De zelfgeschreven geloofsbelijdenis en de doop op volwassen leeftijd vormen de kern van de doopsgezinde kerk. Dit leidt tot de unieke situatie dat op een zonnige pinksterzondag in 2008 11 ‘kandidaten' in de Singelkerk in Amsterdam na een lang proces van denken, praten, schrijven en herschrijven hun eigen geloof formuleren zoals zij dat denken te willen belijden. In Niemand vertelt mij wat ik moet geloven worden drie belijdeniskandidaten gevolgd in de aanloop naar de belijdenis en doop. Voor het eerst is hier een camera bij toegelaten. In 2008 bestond de doopsgezinde gemeente aan het Singel 400 jaar.

We volgen Jan, 30. Nederlands Hervormd opgegroeid bekeerde hij zich op zijn 17e tot een Evangelische gemeente. "Ik liet me dopen door onderdompeling op mijn 17e. Door mijn nieuwsgierigheid schuwde ik niet andere boeken te lezen dan waar goedkeuring op werd gegeven. En laat in mijn 20e was het alsof ik opeens wakker werd. Het wereldbeeld lag aan diggelen."

Olaf, 36, groeide op diep in het katholieke zuiden. Hij werd gedoopt maar kon zijn homoseksualiteit niet verenigen met de katholieke kerk. Via zijn vriend kwam hij in aanraking met de Doopsgezinden en besloot bij deze gemeenschap te willen horen.

 

De vriend van Olaf, Kees, 36, groeide in Groningen op in een eeuwenoud doopsgezind geslacht. Zijn broer Henk werd dominee in Amsterdam maar zelf voelde hij niet de innerlijke behoefte zich bij de kerkgemeenschap aan te sluiten. Pas na een ziekte en gesprekken met Olaf besloot hij toch op zijn oude nest terug te keren.

 

Anna, 29, promoveert op de Doopsgezinde gemeenschap van 1530 tot en met 1850. Ze voelt zich thuis in de Doopsgezinde gemeenschap, is er mee opgegroeid maar laat zich niet dopen. "Hoe dat komt? Omdat ik voor mijzelf nog niet eruit ben wat ik met geloof moet, wat dat voor mij betekent. Het zijn te veel vage concepten, ik kan hier nog geen ja op zeggen. Daar ben ik nog niet aan toe. Maar zeg nooit nooit."

 

De film werd op 28 september 2008 uitgezonden door de IKON.

 

Regie & Samenstelling: Eefje Blankevoort & Arnold van Bruggen

Camera: Rogier Timmermans & Bas Zwartepoorte

Montage: Allard Bon

Duur: 24 min