NIEUW

Nieuw is een zintuigelijke jeugd film over hoe het is om ergens volstrekt nieuw te zijn. De film gaat tijdens het Nederlands Film Festival in premiere en is onderdeel van de Debuut Film Competitie.

De film is ook geselecteerd voor het Lucas Internationales Kinderfilmfestival (Frankfurt), de European Competition van DocumentART (10-14 oktober) in Neubrandenburg en DOXS! (3-9 november) in Duisburg. Ook is de film opgenomen in het educatieve aanbod van het Movies that Matter Filmfestival.

Synopsis
Het nieuwe schooljaar is net begonnen. Dat is spannend voor alle leerlingen, maar zeker voor de achtjarige Tanans. Met grote ogen kijkt hij om zich heen. De drukte op het schoolplein – de lachende meisjes en voetballende jongens – trekt als in een roes aan hem voorbij. Flarden gesprekken fladderen om hem heen. Onbekende klanken waar hij geen wijs uit wordt.

Tanans is nog maar een paar dagen in Nederland. Hij spreekt de taal niet, Tanans maar weinig van de gebruiken en heeft nog geen vrienden gemaakt. Dennis is Congolees, maar is opgegroeid in een vluchtelingenwijk in Kampala, Oeganda. Samen met zijn tante, broertjes en pleegzus is hij als 'hervestigde vluchteling' naar Nederland gekomen. Ze zijn in de vluchtelingenwijk door de UNHCR geselecteerd om in Nederland hervestigd te worden en hier een nieuw leven te beginnen.

In 'Nieuw' volgen we Tanans tijdens zijn strijd om de geheimen van een nieuwe taal en cultuur te ontrafelen en zijn draai te vinden in alles wat nieuw is. Voor de eerste keer voelt hij sneeuw, proeft hij boerenkool en spreekt hij Nederlands. Maar bovenal probeert hij zijn eigen plek op te eisen in die rare, nieuwe wereld. Zijn ontdekkingsreis zit vol grappige en spannende momenten, maar ook vol twijfel en onzekerheid. Hoe kan hij bijvoorbeeld vrienden maken zonder dat hij de woorden heeft om dit te doen?


De film is een co-productie met producent Witfilm, o.a bekend van de prachtige kinderfilm Kauwboy en het multimedia project Surprising Europe. De filmaanvraag is gehonoreerd door het Mediafonds en stichting Kinderspostzegels. Het filmplan is geinspireerd door het project 'De Vluchtelingenjackpot' dat Eefje eerder samen met fotograaf Karijn Kakebeeke maakte.

Research, scenario & regie: Eefje Blankevoort
Camera: Ton Peters
Geluid: Hein Verhoeven
Montage: Tim Roza
Muziek: George Dimitriu & Alex Simu
Lengte: 20 min 

Op 30 januari werd Nieuw (NCRV's Dokument Juniorvertoond in Humanity House in Den Haag. 2 februari om 14:25 werd de film uitgezonden bij Zapp Echt Gebeurd op Nederland 3.