PORA!

In december 2004 zagen Arnold en toenmalig Prospektor kompaan Tomas Kaan hun kans schoon om de Oranje Revolutie in Oekraïne van dichtbij te beleven. Om te zien, te ruiken en te horen wat een revolutie nou werkelijk is. 

 

 

Arnold en Tomas werden geboren in 1979, het jaar van de Iraanse revolutie, en groeiden op terwijl de revoluties van 1989, 1991 en 2000 (Servië) plaatsvonden. Ze wilden hun tijd niet verspillen in Amsterdam terwijl nieuwe revoluties zich aan het voltrekken waren. In december 2004 besloten ze dan ook eindelijk een revolutie te bezoeken. Om mee te proeven van de fascinerende revolutiesfeer in Kiev.

 

Voor Vrij Nederland schreven ze een lange reportage over De Oranje Revolutie in Oekraïne. Ze richtten zich vooral op de rol die andere fluwelen revoluties in het gebied (Servië, Georgië) speelden. Ze maakten ook een korte film over de campagne van PORA!, de studentenbeweging die een grote rol speelde tijdens de revolutie. Een jaar later - december 2005 - keerden ze terug om dezelfde mensen te interviewen en te beschrijven hoe hun levens waren veranderd sinds de revolutie. Het resultaat werd opnieuw gepubliceerd in Vrij Nederland.

 

Regie, camera, montage: Arnold van Bruggen & Tomas Kaan. Duur: 7 min 39