Tainted Revolution

'Tainted Revolution' is een korte documentaire over antisemitische rellen tijdens de Hongaarse Opstand van 1956. De economische malaise in Hongarije voor 1956 wordt in de geschiedschrijving vaak als een van de belangrijkste oorzaken van het verzet genoemd. Wat nog nooit eerder aan het licht is gebracht, is dat de opstand - en de aanloop er naartoe - gepaard ging met uitgesproken antisemitische incidenten en propaganda. Prospektor maakte een film over deze onderbelichte geschiedenis.

De film laat zien hoe tijdens de beroemde Hongaarse Opstand, in oktober en november 2006 50 jaar geleden, in het oosten van Hongarije ernstige antisemitische incidenten plaatsvonden. Onderzoeker en interviewer Martin Mevius kwam dit tot dusverre nauwelijks belichte thema tegen tijdens zijn promotie aan de Universiteit van Oxford over de Hongaarse communistische partij.

In de film vertellen drie ooggetuigen, een oud-burgemeester van een stadje waar bijzonder veel anti-joodse rellen plaatsvonden, een joodse bewoonster van dat stadje en een 96-jarige joodse man uit de naburige stad Debrecen hun verhaal over de Opstand. 'Dit is mijn '56-geschiedenis', zegt de vrouw na verteld te hebben hoe haar huis werd bestormd door een menigte opstandelingen die naar joden zochten. Een historica van het '56 Instituut in Boedapest vertelt hoe het zover heeft kunnen komen. 

De film baarde opzien. Voor velen is '56 een moreel ijkpunt. De film heeft totaal niet de (onjuiste) pretentie de gehele Opstand af te doen als een antisemitische revolutie, maar vertelt een verhaal over gebeurtenissen zoals die zich in de schaduw van zo'n opstand kunnen voordoen. 

Regie & productie: Arnold van Bruggen / Prospektor

Interviews & research: Martin Mevius

Camera & geluid: Rogier Timmermans

Montage: Peter van Houten

Duur: 22 min 54

De film was 10 april 2008 te zien tijdens het ASN festival op Columbia University.

 

 

IN DE MEDIA
21.11.2006
NRC

Artikel in NRC naar aanleiding van de documentaire Tainted Revolution over de Hongaarse Opstand.