Vroeger is een ver land

In opdracht van het Koninklijk Instituut voor de Tropen reisden Arnold en fotograaf Anoek Steketee zes weken lang door Indonesië op zoek naar de wonderlijke overblijfselen van het Nederlands koloniale verleden. De tentoonstelling is te zien van 26 april 2013 t/m 1 september 2013. 

Arnold schreef hier een artikel over in Vrij Nederland, met foto's van Anoek Steketee.

 

Over de tentoonstelling

In opdracht van het Tropenmuseum maakte fotograaf Anoek Steketee een serie over een opmerkelijk fenomeen in Indonesië: plesiran tempo doeloe. Als vorm van vrijetijdsbesteding laten mannen en vrouwen, jong en oud, de koloniale tijd herleven door rollenspellen en verkleedpartijen. Mensen rijden rond op antieke fietsen, flaneren in koloniale pakken en spelen de politionele acties na.

Wordt dit gedaan vanuit een nostalgische behoefte? Komt het voort vanuit een historisch bewustzijn of is het slechts uiterlijk vertoon zonder enige betekenis?

Met foto’s, interviews en onderzoek proberen fotograaf Anoek Steketee en schrijver Arnold van Bruggen antwoord te geven op deze vragen. Anoek Steketee geeft uitleg bij 7 van haar foto's in de audiotour.

 

 

 


 

Ook Arnold en Anoek lieten zich verleiden: 

OPDRACHTGEVERS
26.04.2013
De Avonden

Het VPRO programma De Avonden sprak met Arnold en Anoek over de tentoonstelling. 

26.04.2013
Photoq

De fotowebsite PhotoQ over Vroeger is een ver land.

26.04.2013
Parool

Jan Pieter Ekker maakte een interview met Anoek en Arnold voor het Parool. 

13.05.2013
Trouw

Dagblad Trouw over Vroeger is een ver land

29.04.2013
NRC Handelsblad

Artikel in NRC over de tentoonstelling