Korte films
 

Liever zijn documentaires nooit te lang

Van korte webdocs tot kinderfilms, kleine tussendoortjes en ons filmdebuut, Prospektor houdt van korte films en wil daar eigenlijk veel meer van maken. Hieronder een selectie uit de korte films die Eefje en Arnold sinds de oprichting van Prospektor in 2004 maakten. 


JOELLA, BEST FRIENDS FOREVER, 2013
Op het eerste gezicht lijkt Joëlla een meisje zoals alle anderen. Maar wie zijn blik iets langer op haar gezicht laat rusten, ziet dat er iets niet klopt. Tussen haar neus en lippen zit geen gootje, haar bovenlip is kaarsrecht en ze is veel kleiner en ieler dan haar leeftijdgenoten. Joëlla heeft FAS, het Foetaal Alcohol Syndroom. Toen Joëlla's moeder zwanger was heeft ze veel alcohol gedronken, daardoor zijn Joëlla's hersenen niet zoals die van gezonde kinderen. Door het 'foutje' in haar hersenen kan Joëlla moeilijk dingen onthouden, wordt ze soms heel erg boos en is ze vaak ontzettend druk. Daardoor is het niet alleen moeilijk om te leren, maar ook om vrienden te maken. Op haar nieuwe school heeft ze eindelijk vriendinnen gemaakt, maar lukt het haar ook om vrienden te blijven? Hoe doe je dat: BFF –Best Friends Forever – zijn?

Het idee voor de film komt voort uit het FAS project van Joost Bos en Allard de Witte, met wie Prospektor ook enkele films voor hun tentoonstelling en website maakte. Uitgezonden bij IKON - Mensjesrechten.  

COLOFON
Regie
: Eefje Blankevoort 
Camera: Rogier Timmermans & Jefrim Rothuizen
Geluid: Carla van der Meijs, Willem de Wijs
Editing: Maurik de Ridder 
Kleurcorrectie: Loods Lux en Lumen
Geluidsnabewerking: Warning Studios
Titeldesign: Manuel Rodrigues
Productie: Natascha Teunissen / Ikon
Eindredactie: Saskia Wielinga / Ikon


JONG GELEERD, OUD GEDAAN, 2013
Voor VPRO's Villa Achterwerk maken we samen met collega Sanne Rovers de kinderserie 'Jong geleerd, oud gedaan'. Zwemmen, sporten, rolschaatsen of skiën; je leert het allemaal als je nog jong bent. Hoewel... sommige vaders, moeders, opa's en oma's hebben die dingen nooit geleerd. In 'jong geleerd, oud gedaan' leren kinderen (8-12 jaar) een ouder familielid een kunstje dat zij al lang onder de knie hebben.  In vier afleveringen van 8 minuten volgen we deze kinderen en hun (groot) ouders tijdens het leerproces, dat gepaard gaat met flink wat vallen en opstaan. Hebben deze beginners op leeftijd na twee weken genoeg geleerd om de eindtest te volbrengen?

COLOFON
Idee, research
, productie, regie en montage: Eefje Blankevoort en Sanne Rovers
Camera: Thomas Roebers 
Geluid: Hein Verhoeven 
Productie assistent: Carlijn Limburg 
Eindredactie VPRO: Jack Valkering


VOOR T ECHIE, 2011
'Voor 't echie' is een film over de spannendste sport op het schoolplein: knikkeren. Bij geen ander spel is er echt iets te verliezen, met het grote gevaar dat je zelfs helemaal zonder knikkers komt te zitten. 'De absurditeit van dit kinderlijke conflict is tegelijk de enige reden om dit serieus te nemen – het zijn net mensen,' aldus documentairemaker Pieter Fleury in zijn rapportage voor het Mediafonds over de film. 'Voor 't echie' is een documentaire van 15 minuten, over en voor kinderen. Het filmplan is ontwikkeld tijdens de Kids and Docs workshop, mogelijk gemaakt door IDFA, Mediafonds & Cinekid.

COLOFON
Regie
: Arnold van Bruggen
Camera: Rogier Timmermans / Peter Brugman
Geluid: Gideon Bijlsma / Willem de Wijs
Productie: Prospektor / NTR 
Montage: Sarah Domogala / Eefje Blankevoort
Eindredactie: Loes Wormmeester / NTR
Titels: Sara Orfali
Kleurcorrectie: Joppo
Geluidsnabewerking: Sharkee

Mogelijk gemaakt door Cinekid / IDFA / Mediafonds


DUTCH DOC DOCS, 2010
Samen met onderzoeker Mirelle Thijsen maakte Prospektor voorjaar 2010 een serie van vijf films over fotografen met een onderzoekende houding: Rob Hornstra, Andrea Stultiens, Willem Popelier, Petra Stavast en Judith van Ijken. In de films spreken zij over hun werkwijze, hun zienswijze, hun denkwijze. De eerste drie films gingen op het New York Photofestival in premiere. 

COLOFON
Regie: Eefje Blankevoort & Arnold van Bruggen
Interviews: Mirelle Thijssen 
Camera: Rogier Timmermans 
Montage: Eefje Blankevoort
Animatie / titels: Sara Orfali


NIEMAND VERTELT MIJ WAT IK MOET GELOVEN, 2008
Niemand vertelt mij wat ik moet geloven is een intiem portret van de Amsterdamse afdeling van Nederlands enige eigen kerkhervormingsbeweging. De zelfgeschreven geloofsbelijdenis en de doop op volwassen leeftijd vormen de kern van de doopsgezinde kerk. Dit leidt tot de unieke situatie dat op een zonnige pinksterzondag in 2008 11 ‘kandidaten' in de Singelkerk in Amsterdam na een lang proces van denken, praten, schrijven en herschrijven hun eigen geloof formuleren zoals zij dat denken te willen belijden. In Niemand vertelt mij wat ik moet geloven worden drie belijdeniskandidaten gevolgd in de aanloop naar de belijdenis en doop. Voor het eerst is hier een camera bij toegelaten.

COLOFON
Regie
& Samenstelling: Eefje Blankevoort & Arnold van Bruggen
Camera: Rogier Timmermans & Bas Zwartepoorte
Montage: Allard Bon


TAINTED REVOLUTION, 2006
'Tainted Revolution' is een korte documentaire over antisemitische rellen tijdens de Hongaarse Opstand van 1956. De economische malaise in Hongarije voor 1956 wordt in de geschiedschrijving vaak als een van de belangrijkste oorzaken van het verzet genoemd. Wat nog nooit eerder aan het licht is gebracht, is dat de opstand - en de aanloop er naartoe - gepaard ging met uitgesproken antisemitische incidenten en propaganda. Prospektor maakte een film over deze onderbelichte geschiedenis.


COLOFON
Regie & productie: Arnold van Bruggen / Prospektor
Interviews & research: Martin Mevius
Camera & geluid: Rogier Timmermans
Montage: Peter van Houten
Duur: 22 min 54


PORA!, 2004
In december 2004 zagen Arnold en toenmalig Prospektor kompaan Tomas Kaan hun kans schoon om de Oranje Revolutie in Oekraïne van dichtbij te beleven. Om te zien, te ruiken en te horen wat een revolutie nou werkelijk is. Voor Vrij Nederland schreven ze een lange reportage over De Oranje Revolutie in Oekraïne. Ze richtten zich vooral op de rol die andere fluwelen revoluties in het gebied (Servië, Georgië) speelden. Ze maakten ook een korte film over de campagne van PORA!, de studentenbeweging die een grote rol speelde tijdens de revolutie. Een jaar later - december 2005 - keerden ze terug om dezelfde mensen te interviewen en te beschrijven hoe hun levens waren veranderd sinds de revolutie. Het resultaat werd opnieuw gepubliceerd in Vrij Nederland.

Regie, camera, montage: Arnold van Bruggen & Tomas Kaan. 


AMSTERDAM-KOSOVO, 2004
Amsterdam-Kosovo (2004) is een reportage over de voortdurende problematiek in de Servische provincie Kosovo. Vijf jaar na de NAVO-interventie reist Prospektor in een ambulance naar het verscheurde gebied in voormalig Joegoslavië.

Tijdens onze reis komen we erachter dat het gebied nog altijd geteisterd wordt door etnische spanningen. Jonge Albanese en Servische Kosovaren praten over hun dagelijkse problemen, hun verwachtingen en desillusies. "Serven leven in angst, net als wij in het verleden", aldus Spent, een voormalige UCK-soldaat. Of de Servische Ivana: "Ik geloof in Albanezen die samen met Serven in een democratisch land kunnen wonen, maar het lijkt erop dat zij bang zijn om hier voor uit te komen."

De documentaire werd uitgezonden door de IKON bij het programma Factor in september 2004 en in cultureel centrum De Balie in Amsterdam. Amsterdam-Kosovo werd tevens geselecteerd voor het Tribeca Film Festival in New York, 2005. Amsterdam-Kosovo was een co-productie van Prospektor en de IKON. 

Regie & samenstelling: Eefje Blankevoort, Roos Boer, Arnold van Bruggen, Tomas Kaan en Gert Corba (IKON) 
Camera & geluid: Eefje Blankevoort & Tomas Kaan
Montage: Vera Jong
Productie: IKON & Prospektor


 
 

Onze korte film die de meeste prijzen won:

Nieuw

Kijk ook deze webserie:

Love Radio