LEZINGEN &
PRESENTATIES
Arnold en Eefje geven regelmatig lezingen over hun projecten. Daarnaast leidt Eefje regelmatig discussies en nagesprekken bij filmvertoningen.
06.02.2013
Meekijken over de schouder van...

Woensdag 6 februari 2013, 19:30, Humanity House, Den Haag.
FOTODOK en Humanity House presenteren een reeks talk shows met documentairemakers Jan Banning, Carl de Keyzer, Robert Knoth & Antoinette de Jong, Jan-Joseph Stok en Dirk-Jan Visser onder leiding van schrijver Eefje Blankevoort.

01.06.2012
NAGESPREK CIRCUMSTANCE

In het kader van de Roze filmmaand in Nijmegen is Eefje 17 mei te gast bij het nagesprek bij de film Circumstance. 
Hoe is het om als lesbische vrouw in Iran, waar homoseksualiteit verboden is, je eigen leven te leiden?
De Iraans-Amerikaanse speelfilm ‘Circumstance’ (regisseur Maryam Keshavarz) schetst hiervan een beeld. Deze film gaat over de ontluikende liefde tussen twee jonge vrouwen in het hedendaagse Teheran.
Breaking the Silence, de mensenrechtengroep van COC Nijmegen, organiseert deze film-avond in het kader van  IDAHO (International Day Against Homophobia and Transphobia, 17 mei). Na afloop gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek over de film. Hiervoor zijn speciaal een aantal gasten uitgenodigd die op de hoogte zijn van de situatie van lesbische vrouwen en homo's in Iran. Onder hen is Eefje Blankevoort, een journaliste die tussen 2003 en 2006 meerdere perioden in Iran heeft gewoond. Zij heeft over haar ervaringen een boek geschreven (‘Stiekem kan hier alles’).
Datum: donderdag 17 mei a.s.
Inloop: 19.15 u.
Aanvang: 19.30 u.
Locatie: Villa LUX (Gouden Zaal), Oranjesingel 42, 6511 NW Nijmegen.

 

23.11.2011
Lezing the sochi project - Bibliotheek amstelveen

In het kader van 'de week van de mediawijsheid' geeft Arnold samen met Rob Hornstra een presentatie over The Sochi Project & crowdfunded journalism. 

10.09.2011
Fringe Festival

Eefje Blankevoort en Nafiss Nia, schrijvers van de boeken 'Stiekem kan hier alles' en 'Esfahan mijn hoopstee' verwoordden hún kijk op Iran. Za 10 september- 15:00-18:00 Castrum Peregrini – Herengracht 401 – Amsterdam.

05.10.2010
Worldpress Photo

Dinsdag 5 oktober 2010 presenteerde World Press Photo ‘Hekayat: Picture stories from the Middle East’ – een boek met een selectie werk van deelnemers aan een trainingsprogramma voor fotografen uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het programma bevatte onder andere interviews met deelneemster Laura Boushnak en leraar Rula Halawani, beiden uit Palestina. Onafhankelijk schrijver en curator Michket Krifa uit Tunesië sprak over beeldvorming in de Arabische en Moslimcultuur. Eefje presenteerde de dag en was gespreksleider.

01.03.2008
Club Gazprom

Tijdens Club Gazprom, Club Interbellum #1 in de Balie, hield Arnold een lezing over de geopolitiek van Rusland in het kader van Abchazie. "Gazprom verbindt" is de slogan van ’s werelds grootste energiebedrijf. Maar wat verbindt Gazprom eigenlijk, en welke gevolgen hebben deze verbindingen voor de internationale machtsstructuren? Aan de vooravond van de Russische presidentsverkiezingen richtte Club Gazprom de blik op Rusland. Omdat de kaarten van de Russische macht vanaf volgende week opnieuw geschud zijn. En daarmee die van de Europese en mondiale macht. Tegelijkertijd was in de Balie de tentoonstelling "Abchazie 2007" te zien die bestond uit journalistieke collages van Tomas Kaan en Arnold van Bruggen en fotografie van Rob Hornstra. De muur van de Balie was hiervoor speciaal bekleed met behang dat doet denken aan het behang dat je zo vaak tegenkomt tijdens reizen door de voormalige Sovjet-Unie.

30.11.-0001
THE SOCHI PROJECT IN FOTO8

 

Van 15 maart tot 5 april is de tentoonstelling Empty Land, Promised Land, Forbidden Land te zien in deFOTO8 Gallery in Londen. Op 16 maart geven Rob en Arnold een lezing. 

 

14.07.2013
Tell me how you see it

Op zondag 14 juli organiseert Image Matter in samenwerking met FOTODOK in de Hermitage Amsterdam interviews met schrijver Arnold van Bruggen en de fotografen Rob Hornstra, Daya Cahen, Ksenia Galiaeva en Elian Somers over hun werk in Rusland onder leiding van Eefje Blankevoort.

19.01.2013
ARGO

19 januari 2013 is Eefje te gast bij een avondvullend programma rondom de film ARGO, over het gijzelingsdrama op de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979, Filmtheater De FabriekMet onder andere hoogleraar Internationale Betrekkingen Paul Aarts en programmamaker Bahram Sadeghi.

16.03.2012
THE SOCHI PROJECT IN FOTO8

Van 15 maart tot 5 april is de tentoonstelling Empty Land, Promised Land, Forbidden Land te zien in deFOTO8 Gallery in Londen. Op 16 maart geven Rob en Arnold een lezing. 

28.10.2011
Youngpress.eu

Rob en Arnold geven in Antwerpen een presentatie over The Sochi Project en nieuwe media

09.09.2011
Fringe festival

Tijdens het fringe festival gaf Eefje een korte lezing over hoe het Westers publiek naar Iraanse kunst kijkt. 

19.12.2009
Reel bad Iranians - Iraans Film Festival 2009

300, Alexander en volgend jaar Prince of Persia; Irans rijke historie is een bron van inspiratie voor een flink aantal Hollywood Blockbusters. Maar Iraniers zijn niet altijd te spreken over de manier waarop hun geschiedenis en wordt verbeeld. In zijn boek en documentaire Reel bad Arabs, how Hollywood vilifies a people laat dr. Jack Shaheen zien welke stereotypen Hollywood van Arabieren heeft gemaakt: van barbaarse bedouinen en gesluierde wulpse dames tot vliegtuigkapende, machinegeweren leegschietende terroristen. Hoe zit dat met Iraniers? Is de reactie op 300 een teken van overgevoeligheid of worden Iraniers net als Arabieren steevast verkeerd gerepresenteerd? Demoniseert Hollywood de Iraanse natie en islamitische revolutie? En hoe erg is het eigenlijk als Iraniers op het witte doek als verwijfd of barbaars, als terroristen, of als arabieren worden neergezet? Geïnspireerd door het werk van dr. Shaheen presenteerde Eefje speciaal voor het Iraans Film Festival Reel bad Iranians, een programma over de representatie van Iraniers in Westerse films en tv-series. Met fragmenten uit onder andere: Haji Baba of Esfahan, House of Sand and Fog, Not Without my Daughter, 300, Meet the Spartans, Spooks, Alexander, the Wrestler en Prince of Persia.

09.11.2007
IDFA Masterclass met Maziar Bahari

Tijdens het IDFA 2007 ging Eefje in gesprek met de Iraanse filmmaker Maziar Bahari over zijn werk in Iran en zijn werk in Irak als unembedded documentairemaker. Ook interviewde ze hem voor het IDFA magazine over zijn Top Tien, die hij als eregast van het festival mocht samenstellen. Zie hier de masterclass. 

03.07.2013
In Beeld #2: Geert van Kesteren

Eefje leidt het debat van Humanity House - In Beeld #2 met Geert van Kesteren

De Nederlandse fotograaf Geert van Kesteren staat centraal in de tweede aflevering van In Beeld. Dit jaar is het tien jaar geleden dat coalitietroepen onder leiding van de Verenigde Staten Irak binnenvielen. De rust in het land is nog steeds niet teruggekeerd. Fotograaf Geert van Kesteren fotografeerde de oorlog in Irak. Hij vertelt erover aan de hand van zijn veelgeprezen boeken, 'Why Mister, Why?' en 'Baghdad Calling'. Van Kesteren geeft zijn kijk op het leven van Iraakse vluchtelingen in Jordanië, Syrië, Turkije en Noord-Irak. Samen met fotojournaliste Marieke van der Velden (van de serie 'A monday in Kabul' en 'Baghdad today') staat hij centraal in deze tweede editie van In Beeld.

18.01.2013
Meekijken over de schouder van...

Vrijdag 18 januari2013 UCK Utrecht. FOTODOK presenteert een reeks talkshows met documentairemakers Jan Banning, Carl de Keyzer, Robert Knoth & Antoinette de Jong, Jan-Joseph Stok en Dirk-Jan Visser onder leiding van schrijver Eefje Blankevoort.

 

 

 

14.03.2012
Secret Garden

Woensdag 14 maart is Eefje te gast bij Secret Garden, een stichting van homo-/biseksuelen /lesbische/transgender moslims en sympathisanten, gevestigd in Amsterdam om te praten over homoseksualiteit in Iran. Ook wordt de film Circumstance vertoond. 

Film/discussieavond :*CIRCUMSTANCE*
Datum: 14 maart 2012
Tijd: 18.00 uur
Locatie: Oudeschans 2 - Amsterdam 

19.10.2011
LEZING MENSENRECHTEN EN DE OLYMPISCHE SPELEN

Het Nederlands Helsinki Comite organiseert een debatavond 'Olympische Spelen en mensenrechten'. Arnold zal hier nader ingaan op de Spelen in Sochi. 

Programma op www.nhc.nl 

 

06.12.2010
Help! een homo in de klas

Op maandag 6 december presenteerde Eefje de première van de documentaire 'Help! een homo in de klas' uur in bioscoop The Movies in Amsterdam. De documentaire volgt de voorlichters van COC Amsterdam op middelbare scholen. De camera staat midden in de groep en registreert de reacties van leerlingen op de verhalen van de voorlichters. De onthutsende, hoopgevende en ontroerende reacties geven een goudeerlijk beeld over hoe jongeren denken over homoseksualiteit. De première werd bijgewoond door minister Marja van Bijsterveldt en wethouder Andrée van Es. Na de vertoning van de documentaire gingen de COC-voorlichters en de leerlingen onder leiding van journalist Eefje Blankevoort met elkaar in gesprek over hun ervaringen rondom het onderwerp. Kijk voor fragmenten en meer informatie op: www.helpeenhomoindeklas.nl.

16.07.2009
Liteside festival 2009

Tijdens het Liteside festival 2009 op het Westergasterrein trad Eefje op in het interculturele literatuurprogramma WoordWapen. Het Liteside festival toont de nieuwste en hipste kruisbestuivingen tussen Oost en West, met internationale voorstellingen op het gebied van muziek, dans, performance, literatuur, beeldende kunst, film en clubcultuur. Eefje gaf een voordracht over humor als overlevingsmiddel in Iran en vertelde onder andere de klassieke mop over een blote piemel in de straten van Teheran.

20.10.2005
Infowarroom - De mythe van de oorlog

De Infowarroom was het maandelijkse programma voor mediakritiek en beeldanalyse van De Balie. De Infowarroom bracht media, populaire beeldcultuur en analyse samen. In de vorm van een magazine, waarin beeldfragmenten, filmpjes, columns en interviews elkaar in hoog tempo afwisselen werden de massamedia in binnen- en buitenland besproken aan de hand van de actualiteit. Eefje leverde in 2005 een bijdrage aan het programma Mythe van de oorlog met de videocolumn Bloed overkomt het zwaard, een korte film over visuele propaganda tijdens de Iran-Irak oorlog. De oorlog is een van de meest dominante en meest hardnekkige onder de hedendaagse mythologieën. Hoewel de Mythe van de Oorlog ideeën in stand houdt over heroïek, vaderland, loyaliteit en gemeenschap, lijkt de rol van de massamedia inmiddels belangrijker dan die van de soldaat. Spreken we over oorlog, dan spreken we over media: over informatie en communicatie, en over afbeelding en zichtbaarheid. Want een oorlog zonder media wordt nauwelijks meer serieus genomen (door diezelfde media). Eefje gaf in haar video-column uitleg en context bij Iraanse propagandafilmpjes en martelarenheroïek uit de oorlog tegen Irak. De Iraanse propagandabeelden tonen oorlogsiconen en –symbolen die tegengesteld zijn aan die uit het westen: een cultus van dood en verminking uit die andere, alweer bijna vergeten, oorlog tegen Irak.

24.04.2013
Kaukasus Cafe

Woensdag 24 april zijn Arnold en Rob te gast in het Kaukasus cafe van vredesbeweging IKV Paxchristi om te praten over The Sochi Project. 

21.11.2012
Meekijken over de schouder van...

Woensdag 21 november, 19:30 Humanity House, Den Haag 

FOTODOK en Humanity House presenteren een reeks talk shows met documentairemakers Jan Banning, Carl de Keyzer, Robert Knoth & Antoinette de Jong, Jan-Joseph Stok en Dirk-Jan Visser onder leiding van schrijver Eefje Blankevoort.

Deze documentairemakers vinden hun verhalen in alle uithoeken van de wereld en tonen in hun werk een flinke dosis maatschappelijke betrokkenheid. De talk shows die afwisselend zullen plaatsvinden in het Humanity House in Den Haag en FOTODOK in Utrecht worden gepresenteerd door Eefje Blankevoort. Tijdens de talkshow zullen de gasten aan de hand van beeldmateriaal vertellen over hun denk- , ziens- en werkwijze. Waarom maken ze hun verhalen? Wat inspireert hen? Hoe begint een project en regel je de financiering? Op welke manier ga je om met je onderwerp? En hoe zorg je voor de grootst mogelijke impact? Ook vertellen zij over de dilemma's en kansen die het veranderend werkveld met zich meebrengt.

De talkshows zijn onderdeel van FOTODOKs jaarlijkse programmaonderdeel Meekijken over de schouder van.. waarin fotografieprofessionals een kijkje in hun keuken geven door middel van tekst, beeld, publicatie en tentoonstelling.

FOTODOK en Humanity House - i.s.m gast-curator Jenny Smets - hebben elkaar gevonden in de interesse voor het vertellen van maatschappelijk urgente, vaak onderbelichte verhalen. Door middel van documentaire verhalen van betrokken en eigenzinnige makers laten zij mensen op een andere manier naar de wereld kijken.

 

02.12.2011
College Circassisch nationalisme

Tijdens de UvA-collegereeks 'Nationale processen in de Russische Federatie' zal Arnold vertellen over de Circassische diaspora, die vanuit o.a. Turkije en de Verenigde Staten probeert internationale erkenning voor hun geschiedenis te krijgen. 

29.09.2011
Inleiding Circumstance

Donderdag 29 september om 21.00 uur verzorgde Eefje de inleiding bij de speciale voorpremiere van de film Circumstance in Cinecenter, Amsterdam. Met na de film een Q&A. REGIE: MARYAM KESHAVARZ (105 min) Teheran, Iran. Atafeh en haar beste vriendin Shireen experimenteren met hun ontluikende seksualiteit. Als Atafehs broer terugkeert uit een ontwenningskliniek toont hij zijn afkeer over zijn zus’ intieme band met Shireen. Hij raakt geobsedeerd door Shireen en hij probeert tussen haar en zijn zus te komen.Een film over het moderne leven en vrijheid in Teheran. Met o.a. Nikohl Boosheri, Sarah Kazemy, Nasrin Pakkho, Soheil Parsa, Reza Sixo Safai Farsi (Perzisch) gesproken

13.11.2010
Zap Afghanistan - A Night on the Real Afghanistan

Talkshow ihkv het Afghaans Filmfestival De Nederlandse soldaten zijn huiswaarts gekeerd, en met hen de camera's. Maar wat hebben we de afgelopen jaren überhaupt van het land gezien? Welke beelden zijn ons bijgebleven, wat hebben we nooit te zien gekregen en waar keken de Afghanen de afgelopen jaren zelf naar? Onder leiding van Eefje gingen enkele Afghanistan-kenners uit de wereld van de journalistiek, politiek en kunst hun favoriete, meest schokkende en absurde fragmenten tonen over en uit Afghanistan. Onder hen Robert Kluijver, Joeri Boom, Deedee Derkesen en Fatma Wakil. Zap Afghanistan stemde af op obscure filmklassiekers uit de jaren '70, youtubefilmpjes van militairen, de Afghaanse tv-hit van het jaar, een Elvis-imitator en de favoriete programma's in Kamp Holland. Aan de hand van deze fragmenten besprak Eefje met de gasten beeldvorming, embedded & unembedded journalistiek, de Afghaanse cultuur en cinema, censuur en 'het echte Afghanistan'. Eefje maakte ook bijbehorende trailer.

16.10.2008
Humor?! Iraans FilmFestival 2008

Kluchtige romcoms, maatschappijkritische komedies, zelfs op de lachspieren werkende horrorfilms verschijnen er in Iran. Maar kunnen wij er hier net zo hard om lachen? Is humor te exporteren? Voor de derde editie van het Iraans Filmfestival (2008) stelde Eefje een programma samen met korte films, animaties, documentaires en internetfilmpjes waarin humor op verschillende manier aan bod komt: pikzwart (The Wooden Stake) ontwapenend (A day in the life of an ayatollah), lief (Whistle), slapstick (Super Mouse), kinderlijk fantasierijk (Fortune telling), vervreemdend (With Him), en onbedoeld hilarisch (diverse internetfilmpjes.)

30.11.-0001
lezingen stiekem kan hier alles

Eefje heeft de afgelopen jaren met grote regelmaat lezingen over haar boek Stiekem kan hier alles gegeven.