De Russenoorlog

De Russenoorlog dingt mee naar de Geschiedenis Online Prijs. De Russenoorlog is een documentaire, website en educatief programma over het onverwerkte oorlogsverleden op het waddeneiland Texel. 

Stem nu op Tijdlijn - De Russenoorlog

Als onderdeel van de documentaire en het oral history project De Russenoorlog heeft Prospektor een uitgebreide historische en educatieve website ontwikkeld die op een toegankelijke en persoonlijke wijze inzicht geeft in de gebeurtenissen op Texel tijdens de Tweede Wereldoorlog en de nasleep daarvan.

Er wordt gebruikt gemaakt van ooggetuigenverslagen in de vorm van filmfragmenten en divers historisch materiaal als foto's, dagboekfragmenten, nooit eerder openbaar gemaakte BVD dossiers en korte, informatieve verhalen.

De website heeft een lokale geschiedenis als direct onderwerp, maar heeft een universele uitstraling door de belangrijke thema's die aan bod komen: de discussie over goed of fout, standplaatsgebondheid en hoe een korte maar heftige gebeurtenis in de oorlog een gemeenschap nog lang hierna in de greep kan houden. Bovenal toont de Russenoorlog het belang van ooggetuigenverhalen en de kracht van mondelinge geschiedenis.

De website is ook onderdeel van de vaste tentoonstelling van het Luchtvaart - en Oorlogsmuseum op Texel. Vrijdag 13 april werd de website officieel gelanceerd in het bijzijn van de burgemeester en wethouders van Texel, de vrijwilligers van het museum en leden van het Texelfonds en de Lions Club (die de website mede mogelijk hebben gemaakt). 

 

IN DE MEDIA
04.05.2012
Radio 1 - de gids

Vrijdag 4 mei was Arnold te gast bij De Gids om te vertellen over de website de Russenoorlog. 

17.04.2012
website verrijking voor museum

Kort verslag van de presentatie van de website 'De Russenoorlog' in het Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel. 

02.05.2012
Op Texel is herdenking extra beladen

Artikel over de dodenherdenking op Texel waarin Arnold een korte quote geeft over de NSB-ers op het eiland.