FAS PROJECT

Samen met journalist Joost Bos en fotograaf Allard de Witte, die al enkele jaren bezig zijn met het FAS-project, maakten we verschillende films voor hun tentoonstelling in de Melkweg (20 november) en de website. De jeugddocumentaire Joëlla, Best Friends Forever (IKON) vloeide uit de samenwerking voort. Stil uit de projectie voor de Melkweg (10 min, loop). De verschillende kinderen met FAS en hun ouders/verzorgers vertellen over de gevolgen van FAS. Op de website kan de bezoeker per vraag verschillende kinderen & ouders/verzorgers zien vertellen. Korte film over Joella en het dagboekproject. 

In Nederland worden elk jaar meer dan vijfhonderd kinderen geboren met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit is het directe gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. De lichamelijke en geestelijke problemen die bij deze aandoening horen, zorgen er onder andere voor dat kinderen met FAS veel moeite hebben om een plek te vinden in de maatschappij.

FAS-kinderen kunnen een aantal specifieke kenmerkende lichamelijke afwijkingen hebben: slechte tanden, een rechte bovenlip, een brede neus, hangende ogen, hartproblemen en vervorming van botten. Veel kinderen met FAS hebben last van hyperactiviteit en autistisch gedrag.

Het FASproject is een bewustwordingsproject van journalist Joost Bos en fotograaf Allard de Witte. De Witte won met zijn portretserie van FAS kinderen in 2012 de Zilveren Camera. Het project werd genomineerd voor de Canon prijs en de Dutch Doc Award 2014. In november 2013 ging de nieuwe website online en opende de multimediale tentoonstelling in de Melkweg Galerie in Amsterdam.