Tentoonstelling, film, performance en boek
Een waargebeurd sprookje over rouw, natuur en de magie van verbeelding
In oktober 2016 reist fotograaf Anaïs López af naar Japan. Hoogzwanger en geraakt door het verlies van haar zus, gaat López op zoek naar troost en bezinning. Ze besluit dat Kyoto, de voormalige hoofdstad met een rijk verleden, op dat moment de beste plek is om te zijn. Tijdens een wandeling langs de Kamo rivier ziet ze midden in de rivier een gouden schildpad met een stok in haar bek. Zodra ze de klik van Anaïs haar camera hoort, duikt de schildpad het water in en verdwijnt ze onder een steen. Ze laat zich niet meer zien. Terug in Nederland blijft López dromen over de gouden schildpad, die ze kami (het Japanse woord voor god) noemt. Waarom liet Kami zich aan haar zien?
Een jarenlange zoektocht volgt waarin López meerdere malen terug naar Japan reist. Wat begon als een toevallige ontmoeting, groeit uit tot een gelaagd verhaal over rouw, controle, natuur, hebzucht en durven loslaten. Het multimediale project de Schildpad en de Monnik is het magische reisverslag van Anaïs López haar zoektocht naar de gouden schildpad Kami, de godin van de Kamo rivier. Het project bestaat uit een tentoonstelling, een film, een live-vertelling met kunstenaarboek en een editieboek.
Tentoonstelling
Van 28 maart t/m 7 december 2025 presenteert Japanmuseum SieboldHuis in Leiden de tentoonstelling ‘de Schildpad en de Monnik’. Aan de hand van fotografie, film, bijzondere druktechnieken, archiefbeeld en tekeningen van de Japanse kunstenaar Niwa Yuta neemt López bezoekers mee op haar zoektocht naar Kami. Tegelijkertijd is er een uitgebreid publieksprogramma bij deze tentoonstelling met onder andere live vertellingen van Anaïs López, workshops en lezingen. Daarnaast is er een educatief programma voor kinderen, waaronder een speurtocht.






Kunstboek
Samen met ontwerper Teun van der Heijden maakte Anaïs López een bijzonder kunstboek van de Schildpad en de Monnik. Dit boek is een tweetalige uitgave (Engels en Japans) waarin naast fotografisch werk, verschillende gyotaku en fotopolymeer etsen van Anaïs López te vinden zijn, evenals inkttekeningen van de Japanse tekenaar Niwa Yuta.
Het boek the Turtle and the Monk is vanaf 1 maart voor de tijdelijke voorverkoop prijs van €175 te bestellen via deze link.




Over de maker
Anaïs López (1981) is een Spaans-Nederlandse fotograaf en een geboren verhalenverteller. Ze maakt multimediale vertellingen op het snijvlak van fictie en documentaire, waarbij ze vanuit een persoonlijk verhaal universele thema’s aansnijdt.
Bij ieder project dompelt López zich in een intensieve, bijna obsessieve research, die ze vervolgens vertaalt naar een gelaagde en beeldende vertelling. Ze neemt haar toeschouwers mee naar fabelachtige werelden, die vaak dichter bij de waarheid liggen dan op het eerste gezicht lijkt.
Haar voorgaande project 'De Migrant' werd genomineerd voor een Gouden Kalf (Nederlands Film Festival) en won twee andere prestigieuze prijzen: The Directors Guild Award voor beste digital storytelling en de Zilveren Camera award voor beste storytelling.
© Hans de Kort
Partners
De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Japanmuseum SieboldHuis en met medewerking van Naturalis Biodiversity Center.
Credits
Maker: Anaïs López
Producent: Prospektor
Projectleiding: Vera Bachrach
Creatief producent: Eefje Blankevoort
Ontwerp tentoonstelling & boek: Teun van de Heijden
Illustraties: Yuta Niwa
Teksten tentoonstelling: Anaïs López, Vera Bachrach, JapanMuseum SieboldHuis
Teksten boek: Anaïs López, Jolein Laarman
Tekst redactie: Harminke Medendorp
Tekst redactie Engels: Alice Tetley-Paul
Vertaling Engels: Eva Corijn
Vertaling Japans: Norihiro Terazawa Terra
Lithografie: Thijme & Szafranska
Drukker: Rob Stolk
Mede mogelijk gemaakt door
Dit project is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Filmfonds, Boumeester Fonds, Stichting Oog op Natuur, Fonds Anna Cornelis en Diane van Marel, Fonds21, Zabawas, Jaap Hartenfonds, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Universiteit Leiden, Gemeente Leiden, Isaac Alfred Ailion Foundation, Leiden stad van ontdekkingen en de Vrienden van Japanmuseum SieboldHuis.