Fotografie, boek, tentoonstelling
Hoe is het om opnieuw te beginnen?
Van een vluchtelingenkamp in Kenia naar een arbeiderswijk in Kollum, Friesland. Het overkwam de Somalische Hamida. Ze ruilde haar lemen hut in voor een doorzonwoning, kan haar kinderen naar school sturen, leert zelf voor het eerst lezen en schrijven. Maar ze kreeg ook te maken met racisme en onbegrip.
Eefje en fotograaf Karijn Kakebeeke volgden anderhalf jaar lang het selectie, integratie- en inburgeringsproces van een bijzondere groep vluchtelingen: vluchtelingen op uitnodiging. Via selectiemissies worden kwetsbare vluchtelingen uit landen als Irak, Somalië en Ethiopië uitverkoren om naar Nederland te komen en hier een nieuw leven op te bouwen. Hoe haalbaar is dit mooie ideaal in de praktijk? Hoe zorgt Nederland voor de mensen die ze uitnodigt en hoe is het om hier een nieuw leven op te bouwen?
Eefje en Karijn belichten in De Vluchtelingenjackpot alle kanten van het verhaal: de kansen, de blijdschap, de teleurstellingen, de achtergelaten levens en de (on)mogelijkheden van het vluchtelingenbeleid. In samenwerking met FOTODOK, stelden zij de tentoonstelling in GEMAK samen en ontwikkelden zij een reizende buitententoonstelling die gekoppeld is aan een educatief programma voor het onderwijs.
TENTOONSTELLING GEMAK
Van 12 februari t/m 13 maart 2011 was De Vluchtelingenjackpot te zien in GEMAK, Den Haag. Voorafgaand aan de opening en de boekpresentatie, vond er een gesprek plaats met verschillende gasten; de makers, beleidmakers en uitvoerders spreken o.l.v. Thijs Broer (journalist voor Vrij Nederland) over de voor- en nadelen, de kansen en teleurstellingen van het huidige vluchtelingenbeleid en de toekomst hiervan.
RONDREIZENDE TENTOONSTELLING
Om zoveel mogelijk mensen het verhaal van de uitgenodigde vluchtelingen te vertellen, en het werk op een laagdrempelige manier voor een breed publiek toegankelijk te maken, reist De Vluchtelingenjackpot vanaf het voorjaar van 2011 als buitententoonstelling door Nederland. Daarbij worden met name plaatsen aangedaan waar ook uitgenodigde vluchtelingen wonen.
Data & locaties:
Amersfoort, 21 april - 16 mei
De tentoonstelling is van start gegaan in Amersfoort. Op donderdag 21 april 2011 werd de tentoonstelling geopend door wethouder Van ’t Erve.
Den Haag: half juni - half juli 2011
Op 20 juni, Wereldvluchtelingendag, opende minister Leers de tentoonstelling op het Spui in Den Haag.
Assen, 14 juli - 9 augustus 2011
Leidschendam, 1 sept - 15 sept 2011
Leeuwarden, 16 sept - 16 okt 2011
Fotogram, Amsterdam
10 februari - 7 maart 2012
Movies that Matters festival, Den Haag -
22 - 28 maart 2012
Brussel - EU Resettlement Skills Share Day 14&15 mei 2012Ommen 20 juni - 16 juli 2012
BOEK
Het boek De Vluchtelingenjackpot is uitgegeven door Post Editions en is zowel in het Nederlands als Engels verkrijgbaar. De Nederlandse editie is te koop in de boekhandel, de engelse editie is de bestellen bij Post Editions. Het boek is hier te bestellen.
EDUCATIEF PROGRAMMA
FOTODOK ontwikkelde als onderdeel van De Vluchtelingenjackpot twee educatieve programma’s; voor de bovenbouw van het basisonderwijs (groep 7/8) en voor de derde en vierde klas havo/vwo: Met de koffer in de hand. De combinatie van foto’s en geschreven teksten vormt het uitgangspunt om de leerlingen kennis te laten maken met de thema’s identiteit en ontheemding.