Boek, tentoonstelling, educatief programma
Hoe ontsnappen mensen uit het dagelijks leven?
Samen met fotograaf Anoek Steketee reisden Arnold en Eefje in 2006 door de verschillende delen van Koerdistan om verhalen te maken over dat ‘Gedroomde Land’. Bij toeval kwamen ze terecht in het pretpark Dream City in Duhok, een weinig enerverende stad vlakbij de grens met Turkije en Syrië. Berichten over aanslagen, ontvoeringen en sektarisch geweld vulden dagelijks de kranten. Maar in Dream City liepen Koerden, Arabieren en Amerikaanse soldaten, christenen en moslims, sjiieten en soennieten – bevolkingsgroepen die elkaar buiten de hekken naar het leven stonden – gemoedelijk naast elkaar. Was Dream City een uitzondering?
Het pretpark in Irak werd het vertrekpunt van een rondreis langs de geconstrueerde wereld van het pretpark over de hele wereld. Van 2006 tot 2010 bezochten Steketee en Blankevoort pretparken in Irak, Rwanda, Libanon, Israël, de Palestijnse Gebieden, Colombia, Indonesië, China, Turkmenistan en de Verenigde Staten.
SYNOPSIS
Hoewel de culturele, sociale en politieke context van de plekken sterk verschilt, vormt de uniforme achtergrond van het pretpark de voor iedereen herkenbare basis. Vrolijke lichtjes, een sprookjesachtig décor en perfect onderhouden tuinen; de parken ontlenen allen hun waarde aan de universele en tijdloze behoefte om in een gemeenschappelijke ruimte te ontsnappen aan de dagelijkse realiteit.
Tijdens hun reizen werd steeds duidelijker dat het pretpark meer is dan een plek om plezier te maken. De ontstaansgeschiedenis, locatie, gekozen thematiek en het soort bezoekers zeggen veel over de politieke en sociale verhoudingen van het land waar het pretpark zich bevindt. Achter de geënsceneerde onschuldige en lichtvoetige façade van het onderwerp, gaat vaak een andere, serieuze werkelijkheid schuil.
BOEK
Dream City (hardcover 24 x 32 cm 168 pagina's / kleur) wordt uitgegeven door Kehrer Verlag (Duitsland) en is verschenen in het Nederlands en het Engels. Het boek bestaat uit foto’s en achtergrondverhalen over de verschillende parken en werd ontworpen door -SYB-. De Nederlandse editie wordt door Prospektor / FOTODOK gedistribueerd en is zowel in de grote boekhandels verkrijgbaar als in onze webshop te bestellen.
Uit het artikel van Tracy Metz:
“Ze staan op zichzelf – de foto’s voorin, de reportages daarna – waardoor de beelden nog eens extra betekenis krijgen. Je kijkt anders naar de replica van de Taj Mahal in Colombia als je weet dat de bouwer zo verliefd was op zijn eigen creatie dat hij er twaalf jaar met zijn gezin heeft gewoond en er ook is gestorven.
Hacienda Nápoles, eveneens in Colombia, blijkt eerder het landgoed van drugsbaron Pablo Escobar te zijn geweest. In de omgeving van het Iraakse pretpark Dream City, waar de titel van het boek aan is ontleend, zijn honderden Koerden geëxecuteerd; in de heuvels van Rwanda rond het pretpark Bambino Super City voltrok zich de genocide tussen Hutu’s en Tutsi’s; in Beiroet was het Luna Park doelwit van een autobom.
Het pretpark is een gecultiveerde en gecontroleerde idylle met een universeel herkenbare verschijning: de lichtjes, de aangeharkte perken, de belofte van verlossing uit de zorgen van alledag voor zolang als het duurt. Het kan een spiegel zijn van de politieke en sociale toestand in het land.
Maar het kan ook een van hogerhand opgelegd geïdealiseerd beeld uitdragen, zoals in Turkmenistan waar de nationale sprookjes tot thema zijn verheven, of in Indonesië waar pretpark Dunia Fantasia de illusie van een harmonieuze eenheidsstaat hoog houdt. In alle gevallen is het een dream city, of zoals Blankevoort schrijft, „een even gemoedelijke als surreële omgeving”.
TENTOONSTELLINGEN
Van 25 juni t/m 28 augustus 2012 was in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de tentoonstelling van Dream City te zien. Zaterdag 25 juni werd de tentoonstelling geopend met een prachtige toespraak van journaliste Tracy Metz.
OVERIGE TENTOONSTELLINGEN
Tentoonstelling Rosphoto
Van 30 april t/m 16 juni 2012 was Dream City in het staatsmuseum Rosphoto in St. Petersburg te zien.
Tentoonstelling De Vrijstaat
Van 2 september t/m 21 oktober 2012 was een speciale (kinder) versie van de Dream City tentoonstelling te zien bij De Vrijstaat in Utrecht, een kunstlocatie voor kinderen.
Tentoonstelling Cortona On The Move
Van 18 juli tot 30 september 2012 was Dream City te zien op het Cortona On The Move International Photography Festival in Cortona, Italie.
Tentoonstelling Genthof
Dream City was onderdeel van de Genthof zomertentoonstelling 2012 in Brugge, Belgie.
Milan Art Fair
Op 5 mei 2012 was een presentatie van Dream City onderdeel van een speciaal event rondom Nederlandse fotoboeken op de Milan Image Art Fair (MIA), georganiseerd door de FotografenFederatie in Nederland.
Tentoonstelling Film Middle East Now
In maart 2011 was Dream City te zien als solotentoonstelling tijdens het Film Middle East Now filmfestival in Florence. Zo'n 20 beelden waren te zien in galerie Tethys, gehuisvest in een prachtige 16e eeuws pand. De opening was een groot succes met honderden bezoekers. Tijdens het festival werd ook Dream City - Iraq, de korte documentaire van collega en vriend Tomas Kaan getoond. Op zondagochtend gaven Anoek, Eefje en Tomas een artist talk over Dream City.
Magic Affairs
Dream City was onderdeel van de tentoonstelling Magic Affairs in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.
EDUCATIEF PROGRAMMA
Voor de tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum ontwikkelde FOTODOK een kijkwijzer voor kinderen. In samenwerking met Kunstbalie ontwikkelden we ook een educatief programma voor groep 5/6 en 7/8. Onderdeel hiervan is een tentoonstelling die in de school kan worden opgebouwd. Het lespakket bestaat uit een exemplaar van het boek Dream City, leerlingenboekjes en een docentenhandleiding.
Het lespakket zet leerlingen uit het basis onderwijs aan na te denken over de verschillende vraagstukken die in Dream City worden aangekaart, maar zij leren ook naar beeld kijken en gaan zelf aan de slag met fotografie en tekst.
NOMINATIES
Shortlist van de Bob den Uylprijs, prijs voor het beste reisboek van 2012.