Een film van Lara Aerts
“Sommige mensen geloven me niet, sommige mensen begrijpen me niet.”
Wen Long is negen. Bij haar geboorte was niet te zien of ze jongen of meisje was. Veel van deze kinderen worden al op jonge leeftijd geopereerd om ze meer jongen of meisje te 'maken'. Bij Wen Long is dit niet gebeurd. Haar ouders laten de keus aan haarzelf.
Wen Long is blij dat ze zelf mag kiezen hoe ze door het leven gaat. Maar makkelijk is dat niet. Want als je zowel jongen als meisje bent, waar hoor je dan bij? Wat is je positie in een wereld die is opgedeeld in man/vrouw?
Wen Long vindt het belangrijk om haar verhaal te vertellen. Want ook al raken we steeds meer gewend aan mensen die niet in een hokje passen, Wen Long merkt dat bijna niemand weet dat intersekse bestaat én zelfs veel voorkomt. En ze realiseert zich inmiddels dat veel andere interseksemensen er juist níet over durven praten.
Niet alleen voor Wen Long en andere interseksemensen snijdt deze film een belangrijk onderwerp aan. Uitkomen voor wie je bent en daar acceptatie voor vinden is een wens die bij veel mensen speelt. Jong en oud, groot en klein.
Korte film
In 2018 ontmoette Lara Wen Long bij de Pride Walk in Amsterdam. Ze was het enige aanwezige kind. Het komt niet vaak voor dat intersekse kinderen zo jong al naar buiten treden en er zo goed over kunnen vertellen. Daarmee is Wen Long een kleine strijder voor de emancipatie van intersekse. Die strijd wilde Lara met haar verder voeren door het maken van deze film.
In september 2020 ging de film in premiere op het Nederlands Film Festival en draaide daarna op Cinekid en in het scholenprogramma. Kinderen hadden enorme honger naar informatie, en gelukkig was Wen Long erbij om vragen te beantwoorden.
‘Sinds wanneer weet je dat je intersekse bent?’
- ‘Dat weet ik al mijn hele leven.’
‘Heb je toch nog een spreekbeurt over intersekse gehouden, nadat het van de juf niet mocht?’
- ‘Nee, maar ik heb wel meegedaan aan een documentaire, nu horen veel meer kinderen ervan.’
’Als je niet in een jongens- of meisjeslichaam bent geboren, in wat voor lichaam dan wel?’
- ‘In mijn eigen lichaam.’
Meisjesjongensmix is inmiddels op meer dan 50 festivals vertoond. Bekijk de volledige lijst op de website meisjesjongensmix.nl. De film won o.a. de prijs voor beste korte documentaire op het JEF Jeugdfestival in België, Shortcutz Amsterdam en is geselecteerd voor de 'Best European Documentary for Children and Youth in 2021' van de ECFA (European Children’s Film Association).
Special screenings en educatie
Meisjesjongensmix is gemaakt zodat de hele wereld ooit weet wat intersekse is. Zodat Wen Long en andere mensen het niet steeds hoeven uitleggen.
Daarom organiseren we speciale vertoningen met nagesprekken en proberen we via educatieprogramma’s zoveel mogelijk scholieren met de film te bereiken. Zo zagen meer dan 8000 schoolklassen de film via het programma van de Week van de Lentekriebels van Rutgers en is de film opgenomen in lesprogramma’s van educatieplatforms in Nederland, België, Duitsland en Zweden.
Media-aandacht
De documentaire kreeg veel media-aandacht in Nederland (o.a. Het Parool, Trouw, Kidsweek, nu.nl Junior), België, Zweden en Australië. Zelfs Reuters pakte Meisjesjongensmix op. Al met al zijn via de media honderdduizenden mensen bereikt. Zelf wilde Wen Long heel graag in het Jeugdjournaal om over intersekse te vertellen, wat ook is gelukt. Op meisjesjongensmix.nl staat een uitgebreid overzicht van alle publicaties.