Documentaire
 

Afspraak is afspraak? Niet op het hoogste Europese politieke niveau, zo lijkt het.

In maart 2018 was het twee jaar geleden dat de EU-Turkije deal gesloten werd. Een noodzakelijk kwaad volgens sommigen, een duivelspact volgens anderen. Hoog tijd voor een kritische analyse van de effectiviteit van de deal vonden wij. Eefje en Els van Driel maakten de documentaire ‘De Deal’.

De Oostenrijker Gerald Knaus, oprichter van ESI, een denktank over stabiliteit in Europa, wordt gezien als de architect van de deal. Hij wordt verguisd door extreemrechts èn mensenrechtenorganisaties, maar hij wordt ook bewonderd om zijn intellectuele moed. Onvermoeibaar reist Knaus ook nu nog door Europa om te pleiten voor een beter Europees asielbeleid, waarbij mededogen gecombineerd wordt met realistische oplossingen.

Ondertussen zitten op Lesbos dankzij de deal duizenden vluchtelingen al maanden vast onder erbarmelijke omstandigheden. De lokale bevolking, vrijwilligers uit heel Europa en vluchtelingen zelf proberen de situatie te verlichten. Inmiddels dient de EU-Turkije deal als voorbeeld voor het sluiten van nieuwe deals met landen in Noord-Afrika. Maar werkt die EU-Turkije deal eigenlijk wel? Voor wie werkt die dan? En wat hebben we geleerd van de deal? De Deal toont de gevolgen van de deal en mogelijke oplossingen voor het huidige Europese vluchtelingenbeleid.

De film en een interview met Els en Eefje is op NPO terug te zien. 'De deal' is een vervolg op de documentaire 'Asielzoekmachine.'


In Nederland is de Turkije-deal van de politieke agenda verdwenen. Ten onrechte, toont de onthutsende documentaire De Deal
— Harm Botje, Vrij Nederland

 
 

MEDIA
Er is veel media aandacht voor de film geweest. Lees bijvoorbeeld de recensie in De Groene Amsterdammer, het stuk in Vrij Nederland, het verhaal van Thomas Vanheste op De Correspondent en de recensie in NRC.

A4 Poster_De_Deal.jpg

Aan de losse eindjes van de EU-Turkije Deal sterven mensen van de kou.
— Arjen Fortuin, NRC

Speciale screenings
’De Deal’ is door het hele land vertoond bij speciale screenings met nagesprek.

 
 

Door De Deal ben ik vrijwilligerswerk gaan doen op Lesbos. Onvoorstelbaar dat dit in Europa gebeurt.
— Marthe Beusekamp, makelaar

Tweede Kamer
Maart 2018 bracht Bram van Ojik onze film in de buitenland commissie van de Tweede Kamer. Gerald Knaus was daar ook bij. Een motie van GroenLinks om de gevolgen van de deal te onderzoeken - Nederland speelde een grote rol in de totstandkoming - werd uiteindelijk weggestemd.

 
 

COLOFON

Scenario en regie: Els van Driel en Eefje Blankevoort
Camera: Stefano Bertacchini
Montage: Paul de Heer en Eefje Blankevoort
Geluidsontwerp: Björn Warning
Research: Zuhoor Alqaisi, Els van Driel en Eefje Blankevoort
Productie: Nazima Mintjes
Producent: Iris Lammertsma en Boudewijn Koole voor Witfilm
Eindredactie EO/IKONdocs: Margje de Koning

DE DEAL (2017/52’) is een productie van Witfilm & Monocle Productions in coproductie met EO/IKONdocs. De film kwam tot stand met steun van CoBO Fonds, Vluchtelingenwerk en Fred Foundation.


 
 

Een fotoproject met Anoek Steketee:

Dream City

Meer over ons asielbeleid:

De Asielzoekmachine